Salı, Temmuz 20, 2010

Anayasa Değişikliği ve Referandum

Anayasanın tanımını yapmak gerekirse kısaca devlet organizasyonun iç ve dış mekanizmalarının nasıl işleyeceğini, toplumun temel hak ve özgürlüklerini belirleyen ana kanunlardır.

Malum ülkemizde 12 Eylül tarihinde bir anayasa değişikliği referandumu yapılacak.Bu referandumda oylanacak paket anayasa ruhuna ve mantığına aykırı bir değişiklikten başka birşey değildir.Anayasa tüm toplumu ilgilendirdiği için yüksek uzlaşı gerekir.Toplumun her kesiminden onay ve kabul görmelidir.

Referanduma sunulacak olan taslak ise tamamen bir zümrenin teleplerinden başka birşey değildir.Toplumu ve toplumun sorunlarını yanıtlamamaktadır.Bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıyı bağımlı ve taraflı hale getirmektedir.En önemli sorun bu kadar önemli bir değişikliğin uzlaşma sağlanmadan halka sunulmasıdır.Böyle önemli konuların direk halka sorulması büyük bir hatadır.Demokrasi havarileri kendilerince halka soruyoruz demokratız diyecekler ama tüm maddeleri beraber oylatacaklar.Buda bir başka tezat.Değişiklikler yapılırken hükümet muhalefeti, sivil toplum kuruluşlarını, yargı kurumlarını ve mensuplarını, akademisyenleri ve aydınları yok sayarak toplumsal uzlaşıyı aramamıştır.

Anayasa değişikliği ve referandum sürecinde hükümetin yanlışlarının haddi hesabı yok.Ama anayasa mahkemesinin aldığı karar da bir o kadar yanlış.Yetkisini aşan anayasa makemesi yetkisini aşmakla da kalmamış siyasi gündemden ve manşetlerden etkilenerek orta yolu bulmaya çalışırcasına kararlar almıştır.

Yasama, yürütme ve yargı sürecinde yapılan yanlışların tek çözüm yolu anayasa değişikliğine ''hayır'' demektir.Katılımcı, demokratik anayasa talebinde bulunmakta bir o kadar önemlidir.

Demokratik ve Laik Cumhuriyet için ''hayır''.

1 yorum:

Serkan dedi ki...

Aynen katılıyorum.

Yüksek oranda uzlaşıyı bırakın, daha doğru dürüst tartışılamadan bütün değişiklik paketi halkın önüne konuldu.

Tepeden inme bir anayasa değişikliğine "hayır".

Ancak ben, toplumsal mutabakata dayalı, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa değişikliği çalışmasını her zaman desteklerim. Yani şu an olan durumun tam tersini.