Cumartesi, Temmuz 17, 2010

Demokrasi

Demokrasi halkın egemenliğidir. Hislerin, duyguların anlamlandırabildiği materyalist düşünceye karşı bencilliğin, halk tarafından benimsenilmemesidir. Birlikte hareket etmek, tek kuvvet olmak, mümkün olan en yüksek oranda eşit olmaktır. Bireyselliği ve grupla hareket edebilmeyi birbirinden ayırmaktır. Bireyselliği bencillikten ayırabilmek, başkalarının da sizi düşüneceğini bilerek yardım etmektir, haksızlıklara karşı direnç göstermektir.

Demokrasi gerekirse eylem yapmaktır. Haklarını bilmek ve sonuna kadar kullanmaktır. Demokrasi direniştir. Demokrasi Antik Yunan'dır, Fransız İhtilali'dir. Demokrasi kadın haklarıdır, özgür düşüncedir, bağımsız bilinçtir. Demokrasi, ulusal olmak ve ulusallığı faşizmden ayırabilmektir. Demokrasi idealist olabilmektir.

Ve demokrasi kişinin doğal hakkıdır, yaşama hakkıdır, özgürlüğüdür, bağımsızlığıdır. Demokrasi kaostan kurtulma çabasıdır aynı zamanda en çok kaosa neden olabilendir. Demokrasi dikkat gerektirir, yazın gerektirir, bilinç gerektirir, kafa gerektirir, sanat gerektirir, idealizm gerektirir.

Bu günce ise bunları anlatacak!

2 yorum:

agin dedi ki...

hayırlı olsun...

bu yazı da gayet güzel olmuş..
demokrasiyi yaşam tarzı haline getiren toplumlarun ve insanların kazanacağınıda belirtmeden geçemicem..

Günlüğü Tutan Delikanlı dedi ki...

Teşekkürler, sizi de aramızda görmek isteriz :P